Knivslipning

Du hittar ett bildgalleri på en del jag slipat/fixat längst ner på denna sida!
 
Att det finns en uppsjö av olika stål till knivar är helt säkert, allt från relativt mjuka stål med en hårdhet på ca 52-56Hrc till relativt hårda stål 58-62Hrc och sedan finns superhårda upp mot 65-67Hrc också.  
För den som är lite insatt och använder kniv mycket och kanske även brynar/slipar sin kniv själv vet säkert att ju mer den används och slipas, desto mer material måste bort varje omslipning. till slut kommer man till en punkt där det inte går att få till en vass och relativt tunn egg längre, då är det dags att lämna in sina knivar om man inte har möjlighet att göra denna urtunningsprocedur själv!
 
Bra material för att slipa sina knivar är: diamant, keramik, naturliga och syntetiska vattenbrynen, roterande slipsten, slippappersark/slipband i våt och torrsliputförande och avslutas med läderstropp eller balsaträ laddad med lite polermedel för att ta bort ev lösegg. Se till att hålla vinkeln och överstroppa inte, ett par drag räcker! (viss övning krävs)
 
Generellt för knivar som du skär (drar eller trycker) genom är att dessa har en fördel om dom inte slipas allför fint/blankt.
skär man i kött och senor är en egg med supersmå microtänder att föredra!
Grönsaker etc där man oftast trycker/pressar/hackar genom är en relativt fin egg att föredra!   
 
Så kallade "brynstål" har inte som uppgift att skärpa eggen egentligen utan dessa används för att göra kniveggen rak.
Slaktare som skär ner hela djur fulla av ben använder vanligtvis relativt mjuka stål i sina knivar för att det inte ska lossna stålflisor ur stålet. 
Att skära i ben där dom bryter och bänder med kniven gör ofta att dessa kniveggar bryts åt olika håll och därför används brynstålet för att räta upp eggen igen! brynstål av bra kvalitet har en väldigt fin och slät struktur.
Brynstavar i keramik och diamant fungerar på dom flesta knivar men är inget jag rekommenderar då dessa oftast deformerar skäreggen efter tids användning.
 
En bra skärbräda är bra att ha och den absolut bästa skärbrädan är en gjord av ändträ, dvs fibrerna i trät står vertikalt.
Denna skärbräda håller rätt skött absolut längst av alla och är den mest skonsammaste mot alla kniveggar.
Kom ihåg att olja in den regelbundet med en "mat-säker" sort!
 
Under framställning av stål kan en eller flera legeringar tillföras för att erhålla särskilda egenskaper till exempel: krom, molybden, wolfram/tungsten, nickel och vanadin för att nämna några.
Krom tillförs vanligast för att öka rosttrögheten och göra stålet hårdare. 
Molybden tillförs för att göra stålet starkare och värmetåligare, ökar även motstånd mot korrosion och kallas "syrafast" i halter över 2,5%.
Wolfram har en superhög densitet, hårt och tål extremt höga temperaturer, glödlampor har en tunn glödtråd vanligtvis av wolfram.
Vanadin är den hårdaste karbiden och används oftast tillsammans med krom.
Nickel tillsätts för att göra stål segt / tåligt.
 
Beroende på vilka egenskaper man önskar i knivstålet finns numer det mesta att tillgå.
Dessa legeringar har inte enbart positiva egenskaper dock, desto mer dessa tillförs desto svårare blir dom att forma/slipa/värmebehandla.
strukturändringar och förstoring av kornstorlek leder ofta till försvagningar med urflisning som följd, sprickbenägenhet är andra förekommande problem.
Härdas/värmebehandlas stålet på ett felaktigt sätt spelar det ingen roll hur bra stål man än har!
 
 
3 enkla saker att hålla i minnet hur du håller din kniv vass så mycket längre
 
1: Diska kniven för hand och torka av den, maskindiskning har en aggresiv negativ effekt på vassa kniveggar och trämaterial.
2: Använd alltid skärbräda av trä eller plast, porslin och diskbänken är aldrig bra.
3: använd alltid ryggen på kniven när du skrapar av skärbrädan, partiklar (ibland gruskorn från tex sallad) på skärbrädan gör kniven slö.
 
Vill du ha hjälp?
 
Jag slipar dina "stål" knivar i mån av tid, du som har möjlighet att lämna in och hämta alt posta + retur. Alla modeller utom brödknivar eller annan typ av tandning. Hur mycket detta kommer att kosta beror helt på i vilket skick dom är i och vad du vill få ut av din/dina knivar,  30-200kr/st.
vill man markant öka en knivs prestanda bör bladet kanske tunnas ut också?
Riktar även krokiga blad, ingen garanti på detta dock då det finns vissa typer av stål  som inte tål denna ganska omilda behandling.
Jag gör ett försök!
 
 
På återseende!  
Ni hittar mig också på Facebook och Instagram